Minden szakmabelinek van valamiféle
        
        
          elképzelése arról, hogy a termo-olajos ke-
        
        
          mencékkel való sütés egy magas műszaki
        
        
          és minőségi színvonalat jelent.
        
        
          Mit is jelent valójában ez a műszaki szín-
        
        
          vonal? Mitől lesz kiváló a sütési minő-
        
        
          ség ezekben a kemencékben? Röviden
        
        
          az olajfélék és esetünkben egy speciális
        
        
          termo-olaj rendkívül magas hőtároló ké-
        
        
          pessége – fajhője – miatt. A termo-olaj
        
        
          hőtároló képessége 2700-szor nagyobb,
        
        
          mint a ciklotermikus elven működő
        
        
          etázskemencék, vagy a forgó-kocsis ke-
        
        
          mencék füst-gázának hőtároló képessége.
        
        
          Ez a gyakorlatban azt eredményezi, hogy
        
        
          a hő-átadó közeg (füst-gáz, termo-olaj,
        
        
          gőz) és a sütőtér között a termo-olajos ke-
        
        
          mencék esetében a legkisebb a hőmérsék-
        
        
          let különbség. Mindössze 15-20 °C. Ez a
        
        
          csekély hőmérséklet különbség biztosítja
        
        
          számunkra a legegyenletesebb sütési mi-
        
        
          nőséget.
        
        
          A termo-olajat a kazánon, csöveken és a
        
        
          kemence fűtőlemezein keresztül egy mág-
        
        
          nes kuplungos szivattyú segítségével ára-
        
        
          moltatjuk. Ez a megoldás tengely-tömíté-
        
        
          sek nélkül működteti a szivattyút, kizárva
        
        
          ezzel az olaj szivárgását. Amikor az olaj a
        
        
          kazánba érkezik, hőt közlünk vele, amit
        
        
          a fogyasztóhoz (kemence) szállítunk. Itt
        
        
          a sülő termékkel az olaj hőcserét végez –
        
        
          azaz leadja hőjét.
        
        
          A kazánt és a beépített gázégőt egy kü-
        
        
          lön helyiségben is elhelyezhetjük, mellyel
        
        
          csökkenthetjük a termelőhelyiség zajter-
        
        
          helését és levegő fogyasztását, valamint
        
        
          növelhetjük a gázégő élettartamát, kar-
        
        
          bantartási ciklusát. Méretezésétől függő-
        
        
          en több kemencét, különböző sütési hő-
        
        
          mérsékletekkel, is ki tudunk egy kazánnal
        
        
          szolgálni. A kívánt hőmérsékletet a ke-
        
        
          mence vezérlőfelületén tudjuk beállítani.
        
        
          Amikor a kívánt hőmérsékletet elértük, a
        
        
          kazán-vezérlés kikapcsolja az égőt, vagy
        
        
          fokozatmentesen szabályozható égő ese-
        
        
          tében csökkenti az égő kapacitását. Ami-
        
        
          kor pedig a hőmérséklet leesik a beállított
        
        
          érték alá a vezérlés bekapcsolja a gázégőt,
        
        
          vagy növeli annak kapacitását.
        
        
          Magyarországon a
        
        
          
            Vulkan Thermo Roll
          
        
        
          kemence örvend nagy népszerűségnek
        
        
          termelékenysége és egyenletes, „nem szá-
        
        
          rító” sütési minőségének köszönhetően.
        
        
          Ez gyakorlatilag egy többszintes etázs-
        
        
          kemence, mely a forgó kocsis kemencék
        
        
          módjára vethető.  A sütőlemezeken lévő
        
        
          termékek sugárzó olajradiátorok közé
        
        
          vannak elhelyezve, mint az etázskemen-
        
        
          cék esetében, ugyanakkor a kemencét sütő
        
        
          kocsival lehet vetni és sütő kocsistól lehet
        
        
          a termékeket kiszedni. Két, vagy három
        
        
          egymáshoz rögzíthető sütő kocsit lehet
        
        
          betolni a kemencébe egyszerre, 600×800,
        
        
          vagy 600×1000 mm-es tálca mérettel.
        
        
          Tetszőleges szintosztással – 7 és 10 szint
        
        
          között – lehet a kemencéket rendelni.
        
        
          Az összes kemencefélék között ezek a ter-
        
        
          mo-olajos kemencék képesek a legtöbb
        
        
          pékáru minőségi sütésére, de jellemzően
        
        
          a zsömle és kiflifélékhez, illetve a kisebb
        
        
          500 g-os kenyérfélék, bagettek és kalácsok
        
        
          sütéséhez ajánlott.
        
        
          
            Intenzív légkeverés
          
        
        
          A turbó-ventillátor, mely bármikor a sü-
        
        
          tési ciklus alatt programozhatóan ki és
        
        
          bekapcsolható, biztosítja a sütőtéren belü-
        
        
          li intenzív levegőáramlást. A sugárzó hő-
        
        
          hatás mellett ilyenkor jelentkezik a forgó-
        
        
          kocsis kemencékre jellemző konvekciós
        
        
          hőátadás is. Ez a leveles termékek eseté-
        
        
          ben jelent intenzív fejlődést, illetve bizo-
        
        
          nyos termékek esetében az oldalstabilitás
        
        
          elérésében segíthet.
        
        
          
            Intenzív gőz-szabályozás
          
        
        
          A kemence sütőtere gőz-szintszabályo-
        
        
          zással működtethető. Nagy víztartalmú,
        
        
          rozsos termékek esetében a beállított gőz-
        
        
          tartalom elérésekor intenzív motoros gőz-
        
        
          elvonást alkalmazhatunk.
        
        
          
            Energia-takarékosság
          
        
        
          A sütési minőségen kívüli a termo-olajos
        
        
          kemencék legfontosabb jellemzője azon-
        
        
          ban az energiatakarékosság.
        
        
          
            Azonos sütőfelületeket véve alapul, a ter-
          
        
        
          
            mo-olajos kemencék energiaszükséglete
          
        
        
          
            csak 2/3-a a forgó-kocsis kemencékének.
          
        
        
          Példa:
        
        
          2 darab forgó-kocsis kemence, egyenként
        
        
          18 darab 600×800 mm-es tálcákkal, ösz-
        
        
          szes sütőfelülete kb.18 m
        
        
          ²
        
        
          . Kemencék fű-
        
        
          tési kapacitása egyenként 70-80 kW. Ösz-
        
        
          szesen 140-160 kW.
        
        
          A Heuft ThermoRoll kemence esetében
        
        
          30 darab 600×1000 mm-es tálca haszná-
        
        
          latával a sütőfelületünk szintén kb. 18 m
        
        
          2
        
        
          .
        
        
          A kemencéhez tartozó kazánunk fűtőka-
        
        
          pacitása ugyanakkor csak 110 kW.
        
        
          Azonos sütőfelület mellett ráadásul a
        
        
          forgó-kocsis kemencéknél jellemzően 85
        
        
          mm, míg termo-olajos kemence esetében
        
        
          135 mm a távolság a sütőtálcák között.
        
        
          A termo-olajos kemencékkel pedig tény-
        
        
          legesen megvalósítható a kocsiról-kocsira
        
        
          való sütés. Nem kell a kocsik közötti felfű-
        
        
          tési idővel számolnunk - akár nyitott ajtó
        
        
          mellett is süthetnénk.
        
        
          Összegezve a termo-olajos kemencék elő-
        
        
          nyeit - egyenletes sütési minőség, energia-
        
        
          hatékonyság, nagy kapacitás, rugalmas
        
        
          használhatóság, kis sütési veszteség.
        
        
          
            26
          
        
        
          
            SÜTÉS
          
        
        
          
            TERMO-OLAJOS
          
        
        
          
            kemencékkel